2016-12-16 18:24:44

Svjetski dan Čaja

Učenici/e 2b razreda Agroturistički tehničar, članovi EkVibrA (Ekološko Vrtlarske skupine) organizirali su obilježavanje uživanje u ispijanju čaja na na svjetski dan čaja.

Najpopularniji napitak na svijetu otkriven je u Kini, a ubrzo je stigao u sve krajeve svijeta. O njegovoj zastupljenosti govori i to da se svake godine 15. prosinca obilježava Svjetski dan čaja. Usprkos tome što potječe iz Kine, čajevi koji su najzastupljeniji u svijetu danas dolaze iz Indije. U ovoj zemlji uzgoj čaja je, poslije turizma, najrazvijenija industrija. U svijetu postoji mnogo vrsta čajeva, ali svi potiču od samo jedne biljke – čajevac (camellia siensis). Kakve boje i ukusa će biti čaj, ovisi samo od toga na koji način je ova biljka obrađena.


Popularne vrećice čaja, izmišljene su u Americi početkom 19. stoljeća, a na početku su se koristile za čuvanje čajeva iz Indije. Danas, 96% svih čajeva koji se služe u različitim krajevima svijeta služe se iz vrećica.
Najveći ljubitelji čaja na svijetu, pored Kineza su svakako i Englezi, koji imaju određene vremenske periode u tijeku dana koje odvajaju za uživanje u ovom napitku.
Različiti narodi imaju i razne dodatke za čaj. Tako, npr., Englezi u čaj često dodaju i mlijeko, dok se kod nas uglavnom, pored šećera, dodaju med ili limun.
Iako će vas zimi brzo zagrijati i važi za "zimski" napitak, čaj može biti i savršeno ljetno osvježenje, ako ga pijete hladnog i po želji, dodate led, limun, listiće mente ili matičnjaka...


Pored onih uobičajenih – od mente, kamilice, đumbira, koprive, zeleni, crni..., postoje i neke malo egzotičnije vrste. "Ulong" čaj koji je najzastupljeniji u Kini i Tajvanu ima voćnu aromu, a često ga nazivaju i "zmajevim čajem". Razlog za to je što kada se sipa u posudu, formira oblik zmaja. To je ujedno i najskuplji čaj na svetu, a za kilogram je potrebno izdvojiti oko 2.200 €!


Ipak, čaj ne služi samo za piće, pa se u mnogim krajevima svijeta, naročito u Aziji, prakticira i proricanje budućnosti pomoću gledanja u listove čaja.


Možda nećete da gledate u listiće, ali možete da ga koristite za razne stvari. Dobar je za liječenje manjih posjekotina, pomaže u oslobađanju neprijatnih mirisa stopala ukoliko se doda u kupku, koristi se i za pravljenje marinade za meso, a dobar je i za čišćenje podova.


Pored ove, multipraktične upotrebe, čaj ima višestruko dobre efekte na zdravlje - čuva zdravlje srca, pospješuje rad bubrega, oslobađa toksine u tijelu, umanjuje rizik od infarkta, čuva zdravlje zuba... i zato navalite na svoju šalicu čaja svaki dan... :-) EkVibrA


Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod