preskoči na sadržaj

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod

Login
 

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2010.

Ukupno: 453146

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Srednja škola Matije Antuna Reljkovića pomiče granice poučavanja mladih generacija šumarskih tehničara
Autor: Ivan Luc, 3. 6. 2018.


       U razdoblju od 23. do 26. svibnja 2018. godine, grad Sopron i srednja škola Roth Gyulabili su domaćini učenicima i studentima  iz 21 zemlje Europe. 17. Europsko natjecanje u šumarskim vještinama održalo se po prvi put  u Mađarskoj.


Cilj natjecanja  je prezentirati najnovija dostignuća u tehnikama rada u šumarstvu I sigurnosti na radu , osim što se postiže međunarodna razina teorije i prakse u gospodarenju šumama. Niz natjecanja, od 2002. godine, imalo  je značajnu ulogu u stvaranju međunarodnih kontakata između učenika i škola Europe sa Srednjom školom Matije Antuna Reljkovića iz SlavonskogBroda. Po prvi puta u povijesti Hrvatske, škola iz Slavonskog Broda sudjelovala je na ovakvom tipu natjecanja predvođeni profesoricama Dariom Pinjuh Budisavljević I Irenom Čipraković te predstavnikom Hrvatskih šuma i  neizostavnim suradnikom DragomDobenkom, te suradnikom u nastavi Marjanom Marićem.

Dugogodišnje implementiranje međunarodnih standarda  i smjernica u svoje obrazovanje za zanimanje šumarski tehničar urodilo je plodom  u Sopronu, gradu poznatom po  srednjoj  i višoj razini šumarskog obrazovanja u zapadnoj Mađarskoj. 88 natjecatelja, sa 5 mladih žena , u 22 tima radilo je zajedno.  Hrvatski tim Mihael Dobenko, Jakov Bićanić, Mihael Maglov I Josip Ružičić učenici Srednje škole Matije Antuna Reljkovića , smjer šumarski tehničar odradili su vrhunski zadatke koji nisu bili nimalo lagani. Europskim natjecanjem  u Sopronu stekli smo velik broj šumarskih prijatelja u Mađarskoj, a u isto vrijeme  potaknuli nove generacije mladih šumara da strastveno rade I uče za dobrobit šumarstva.

 

Jedan dan natjecanja posvećen je snalaženju u nepoznatom okruženju, nazvan šumarski tečaj koji se sastoji od 16 stajališta;različite točkeo buhvaćaju lovstvo, zaštitu šuma, dendrologiju, anatomiju i tehnologijudrva, zaštitu na radu, mjerenje visine stable, promjera, izračuna volumena stabla, nagiba i  površine terena te drugih vještina koje šumarski tehničar poznaje. Dugoročni cilj natjecanja je povećati uvažavanje šumarske struke ,kroz opću poduku učenika I studenata koji se obrazuju u sektoru šumarstva kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Na osvojenenim dvjema medaljama u pojedinačnom poretku u radu s motornompilom  i 5. mjestom u ukupnom pojedinačnom poredku u tehničkim disciplinama čestitamo Mihaelu Dobenku, a na osvojenom 12. mjestu u ukupnom poretku timu I zlatnoj sredini na hrabrosti ulaskom u ovakvo natjecanje i pokazanom znanju čestitamo timu Srednje škole Matije Antuna Reljkovića iz  Slavonskog Broda.

                  Pored natjecateljskog dijela, vrijedno spomena bilo je internacionalna večer, gdje je škola prezentirala i predstavila naš grad i županiju kroz mesne I slatke tradicionalne delicije našeg kraja, te motive tradicionalnih nošnji uklopljenih u ovu suvremenu i ponosnu mladost naših učenika.

Daria Pinjuh Budisavljavić

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju