preskoči na sadržaj

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod

Login
 

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2010.

Ukupno: 453147

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Peti međunarodni projektni sastanak
Autor: Ivan Luc, 4. 5. 2018.

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda partner je školama iz Latvije, Rumunjske, Turske i Španjolske u projektu ''Learning platform Young people Entrepreneurial skill development possibilities'' (2015-1-LV01-KA219-013417_3),  pod pokroviteljsvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije, programa Erasmus+ (K2) za strukovno obrazovanje i osposobljavanje.


Cilj projekta je izraditi platformu za učenje o poduzetništvu koja će koristiti mladima kako bi metodički inovativnijem pristupu razvili poduzetničke vještine, jer danas je neizostavno pripremiti učenike na razvoj vještina, ali ne nužno ponavljanjem  umemoriranih činjenica.

Škole uključene u projekt imaju različita iskustva u razvoju mladih ljudi u poduzetničkim vještinama i u pristupima obrazovanju i zato zajedno rade na modelu suradnje i povezivanja škole, lokalne zajednice i poduzetnika. Učenici tijekom sudjelovanja u projektnim aktivnostima istražuju poduzetničko okruženje i tržište rada.

Projekt namjerava uključiti sve nastavnike, a ne samo nastavnike ekonomije i društvenih znanosti, jer poduzetničke se vještine razvijaju u različitim situacijama i svaki nastavnik tome može pridonijeti.

Glavni rezultat projekta neformalni je alat za učenje - platforma za učenje na Moodleu s mogućnošću certifikacije, a radni materijali dostupni su na šest jezika; latvijskom, rumunjskom, turskom, španjolskom, engleskom i hrvatskom.

U sklopu projekta, od 22. do 28. travnja 2018. projektni tim, učenici Gabrijela Alković, Lucija Barić, Ivan Dorić, Martina Mikulić, Mihaela Oroz i Karla Vitali, profesorice Valentina Županić i Iva Bodrožić-Selak boravili su u Istanbulu u Turskoj na petom međunarodnom projektnom sastanku.

Domaćin sastanka bila je srednja strukovna škola Hov Alemdağ Tunç Çapa Anadolu Lisesi.

Prvog dana sastanka pozdravili su nas predstavnici Škole, a učenici su održali kratki koncert u znak dobrodošlice.

Učenici su prezentirali svoje poslovne planove. Od ideje do realizacije (osnivanje tvrtke, raspodjele zadataka i odgovornosti, prodaja i zarada). Osmislili su tvrtke koje se bave glazbom, osmišljavanjem novih aplikacija, izradom računalnih igrica, dizajnom, izradom i proizvodnjom nakita, prodajom obuće i odjeće, čisćenjem i transportom, fotografijom, izradom svijeća, izradom majica, šalica... Nasa Škola predstavila se planovima proizvodnje i prodaje proizvoda od stevije, lavande i jagode.

Uslijedila je ceremonija dodjele certifikata o položenim ispitima na platformi za učenje o poduzetništvu koju smo napravili. Certifikate je učenicima podijelio predstavnik ministra obrazovanja Turske.

Posjetili smo tri tvornice. U svima čuli smo priču o njihovoj povijesti i današnjoj strukturi i proizvodnji.

Prva je bila Altinay koja se bavi automatizacijom, programiranjem robota, komunikaciji među robotima i njihovoj sinkronizaciji za određene dijelove automobila (Toyota, Renault, Mercedes, Fiat...), programiranjem dronova (i u vojne svrhe), obradom stakla, proizvodnjom baterija za elek. automobile i sl. Tvrtka ima partnere u Španjolskoj, Rumunjskoj i Njemačkoj. Predstavnik tvrtke naglasio je da je za učenike, buduće radnike, važno znati programirati i poznavati vise programa. Ne samo jedan.

Druga je bila tvornica Ülker koja se diči svojom kooperacijom s mnogim brendovima. Proizvode kekse, slane stapiće, krekere...

Treća tvornica bila je Canovate čiji su kupci Google, Vodafone, Deutsche Telecom, French Telecom, British Telecom itd. Tvornica je to kućista za servere, rashladne uređaje, optička vlakna, infrastrukturu za telekomunikacijske uređaje.

Zadnji dan učenici su organizirali prodaju svojih proizvoda.

Erasmus+ nikada ne izostavlja kulturološki dio pa smo  posjetili veliku, značajnu, najskuplju zgradu na svijetu, Aju Sofiju. Reprezentativan je to primjer bizantske umjetnosti, veličanstvena kršćanska crkva i nekada i džamija, a danas muzej. Preko rimskog hipodroma došli smo do Grand bazara, najveće natkrivene tržnice na svijetu (preko 3000 trgovina) i Misir ćarsiju, tržnicu začina. U Plavu džamiju, nažalost, nismo mogli ući, jer je pod rekonstrukcijom. Nismo izostavili Topkapi palaču i pomalo smo otplovili u svijet sultana opijeni bojama, ukrasnima, zlatom, dragim kamenjem, svilom, baršunom… Fantastično! Plovili smo Bosporom i posjetili dvije palače na obali. Gledali smo ples derviša, kao i trbušni uz ostale tradicionalne turske plesove. Imali smo sreću što je vrijeme bilo dobro, a i pogodili smo mjesec kada je u Istanbulu festival tulipana.

Vrativši se svojim kućama nastavljamo rad na svojim projektnim zadatcima i pisanju završnog izvješća.

Naš rad možete pratiti putem mrežne stranice projekta - http://epps.lv

 

 

 Priloženi dokumenti:
Projektni-sastanak-u_Turskoj-2018.-diseminacija.docx (207.02 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju